Kisebb-nagyobb balesetek bármikor érhetik az embert, akár saját otthonában is.

Elég egy rossz mozdulat, megbotlás, pillanatnyi figyelemzavar és máris megvan a baj: beütjük, elvágjuk, megégetjük, megszúrjuk magunkat.
A kisebb, felületes sérülésekkel nincs sok dolgunk, házilag is tökéletesen elláthatók. A mechanikai sérüléseknél akkor kell orvoshoz fordulni, ha a vérzés erős és nem áll el, ha artéria sérült, ha a seb körül érzéketlen a bőr vagy ha nagy kiterjedésű, esetleg mély a sérülés.

A sebet ki kell tisztítani, hogy megóvjuk az elfertőződéstől. Bizonyos tényezők előre jelezhetik a sebfertőzés veszélyét, ilyen például, ha a széle egyenetlen, illetve, ha kosszal vagy testnedvekkel érintkezett. Ezen esetekben fokozott elővigyázatossággal kell eljárnunk és alaposan fertőtleníteni a sebet. Az elfertőződött seb tünetei az érzékeny, duzzadt, piros seb, a gennyedzés, kellemetlen szag, láz, heves szívverés, rossz közérzet. Ilyenkor mindenképpen forduljunk szakemberhez!

A sebkezeléshez már sokféle patikában kapható szer áll a rendelkezésünkre. Ezek olyan gyógyászati segédeszközök, melyekhez vény nélkül hozzáférhetünk.
– Az egyik legelterjedtebb a Betadine oldat, ami egy széles antimikrobiális spektrummal rendelkező fertőtlenítőszer készítmény. Használhatjuk bőr- és nyálkahártya fertőtlenítésére.
– Az Octenisept fertőtlenítő oldat hasonlóan alkalmazható, elősegíti a sebgyógyulást. Az Octenisept seb gél hidratálja a horzsolásokat, sebeket, az enyhe égési sérüléseket, és akár a napégést is. Hatékony védőréteget képez a baktériumok ellen.
– A Curiosa gél hatékony sebkezelő, serkenti a sebgyógyulást és enyhíti a fájdalmat.
– A Bepangel egy intelligens hidrogél kisebb sebek, pl. égési sérülések, vágások, horzsolások kezelésére.

A seb ellátása után a fedésről is gondoskodnunk kell, erre steril kötszert használunk. Kisebb sérülésekre elegendők a ragtapaszok, míg nagyobbakra gézt és valamilyen rögzítő tapaszt szoktunk tenni.
Töltse fel otthoni elsősegély dobozát, hogy ne érhessék váratlan balesetek! A Gyógyline online patikából kényelmesen és biztonságosan rendelhet gyógyszert és különféle gyógyászati segédeszközt.